top of page

HORMIGA  TABLE

Abstract (proefje 1, links)
Geprobeerd beeld te houden met gipsverband. Verband/gaas geïmpregneerd met gips. Door het gipsverband te dopen in water kan je het vervolgens over de gewenste vorm heen ‘vouwen’. Een strakke, gesloten en solide uitstraling. Niet mijn stijl. Het patroon van het gipsverband zichtbaar.

 

Moeilijk om mee beeld te houden. Niet het gewenste uiterlijk. Minder emotie dan vloeibaar gips. Geen organische uitstraling.

Conclusie: Weinig in te variëren qua uiterlijk, wel stevig. Deze soort van gips ga ik niet gebruiken.
 

Abstract (proefje 2, rechts)
Hobby gips om in vormen te gieten gebruikt om over een vorm gemaakt van kippengaas te boetseren. Gedoopt in gietgips vervolgens met de hand het erover heen geboetseerd. Het gevoel wat bij je opkomt vind ik belangrijk in mijn ontwerpen. Organisch, kwetsbaar, maar toch een sterk uiterlijk. Krachtig door de vorm van het kippengaas. Textuur van het gips past ook bij deze organische vorm.

 

Droogt zeer snel en is fijnkorrelig wat resulteert in een volledig glad en goed te beschilderen oppervlak.

Conclusie: Goed te gebruiken gips soort. Snel droog, dus laag over laag aanbrengen is mogelijk. Gips dat ik zou kunnen gebruiken

Liggende vrouw (proefje 3, links)
Een vorm gemaakt van ijzerdraad. Door dit in te wikkelen met gipsverband kan je de vorm dicht maken. Wanneer het gipsverband is uitgehard kan je door meerdere lagen het meer body en curves geven. Toch heeft dit wel veel lagen nodig om daadwerkelijk verschil te zien.

 

Handig om een deel wat sterker te maken, verliest hierdoor wel het stuk dat ik juist mooi vind. Het kwetsbare. Hier over heen kan je nog giet gips boetseren om het kwetsbare meer terug te krijgen.
 

Conclusie: Niet mijn soort gips dat ik zou willen gebruiken. Maar misschien voor bepaalde delen in het ontwerp wel handig om het te combineneren.
 

Liggende vrouw (proefje 4, rechts)
Extra harde vloeibare gips. Om te vergelijken met de hobbygips. Snel droog, op bepaald keerpunt tijdens het uitharden goed te boetseren. Moet snel gebeuren, na dit punt is de gips te hard, waardoor het afbrokkelt en niet meer te gebruiken is.


Geeft mooie uitstraling aan het beeld. Ook korrelig net als de vloeibare hobbygips. Makkelijker om mee te boetseren. Wanneer er meer oppervlak tussen het ijzerdraad zit, makkelijker voor het gips om te blijven zitten.
 

Conclusie: Het gips dat ik ga toepassen in mijn ontwerp. Dit proberen te fixeren met epoxy of andere coat.

Flessenbodem (proefje 5, links)
Gietgips is voornamelijk bedoeld om het in een mal te gieten en daar een afdruk van te maken. Om dit te proberen heb ik het in een bodem van een petfles gegoten. De details zijn goed zichtbaar. Het gips is snel uitgehard. Het voelt zacht en glad aan. Het is stevig en goed te bewerken met verf.


De gietgips heeft van zichzelf een grijze kleur. Dit proefje voelt ook zwaarder aan dan de rest. Massief gips is moeilijker breekbaar, maar beschadigd wel snel.


Conclusie: Het gips dat ik hier heb gebruikt wil ik wel toepassen, maar niet op de manier hoe ik het bij dit proefje heb gedaan. Het is voor mij een te makkelijke manier om tot een resultaat te komen. Het geeft mij niet een bepaald gevoel.
 

Kleuronderzoek (proefje 6, rechts)
Om te onderzoeken hoe gips zich mengt met kleur heb ik een onderzoek gedaan met vloeibare kleurstof en met acrylverf.

 

Linksboven: Het gips vermengt met acrylverf, het gips kleurde voor het de mal gegoten werd groen. Fel groen. Na het gieten verminderde kleur al snel. Na een klein half uur was het uitgehard en was de kleur totaal verdwenen.
 

Rechtsonder: Het gips vermengt met kleurstof, het mengsel kleurde geel. Door het niet volledig door te mengen zou je kunnen spelen met kleurverschil in je beeld. Ik heb ervoor gekozen om het volledig te mengen. Opvallend hier is dat het kleur zich alleen aan de bovenkant toont. Hier is de kleur niet verloren gegaan.
 

Rechtsboven: Het mengsel zonder toevoegingen in dezelfde mal gegoten. Hier zou ik nog mee willen experimenteren hoe het zou zijn als ik deze na het drogen zou beschilderen. Denk aan een soort Fresco.

Presentatie proefjes.

Na lang onderzoek te hebben gedaan naar het materiaal gips, is het inderdaad geen materiaal dat vaak zou worden toegepast bij het meubelmaken.  Het is kwetsbaar, maar toch ook sterk. Een materiaal dat bij mij op bepaald vlak goed weerspiegeld, kwetsbaar, maar toch sterk. 

Hier moest en zou ik mee werken. De uitstraling van gips is rustgevend en levendig. Hetgeen wat ik voelde toen ik mijn inspiratie zag lopen. Mieren. Met zijn allen samen druk bezig met verzamelen, verslepen. Een chaos, maar georganiseerd. Toch voelde ik rust.

De drie tafeltjes zijn als je ze op een bepaalde manier neerzet een geheel. De mier bestaat ook uit drie onderdelen. De poten, combinatie van hout en gips, maakt dat ze leven.

Een nieuwe manier van inspireren en ontwerpen. 

Proef poot 1.

Proef poot 2.

Proef poot 3.

Na het onderzoeken van gips over purschuim, erachter gekomen dat het niet stevig genoeg is, en kans op breuken groot is. Hierdoor gekozen om een vorm te maken van deuvel stokken. Hierover heen het gips te gieten. Door het gips te gieten is het massief en zeer sterk. De deuvel stok is verbonden in een te monteren balkje aan het tafelblad.

De poten worden aan het tafelblad gemonteerd door middel van deuvels. Zodat het niet te zien is aan de buitenkant.

Vormen tijdens het proces.

Hormiga deel 1.

Hormiga deel 2.

Hormiga deel 3.

Hormiga Table.

bottom of page